Probiotický bylinný čaj
Užitím kefírových zrn lze spojit výhody a účinky bylinných čajů a odvarů se schopností kefírové kultury rozkládat vodou nerozpustné nebo těžce stravitelné látky
Mnoho léčivých, nebo farmakologicky aktivních složek nalezený v bylinách jsou ve formě éterických olejů - silicí. Tyto jsou většinou nerozpustné ve vodě. Kultivace kefírovou kulturou může pomoci uvolnit tyto součásti do vodního roztoku. Toho se dosáhne diky akci určitých enzymů produkovaných mikroby a kvasinkami během fermentace. Některé aktivní složky bylin se také mohou rozpustit díky malému množstvím alkoholu vyprodukovaného během procesu kvašení. Nápoj obsahuje některé z vitaminů řady B komplex, jenž jsou tvořeny zásluhou kvasinek a dalších mikroorganismů, včetně dodatku aminokyselin, RNA a DNA (mikroby a kvasinky samy). Tento proces produkuje osvěžující nápoj, který může chutnat podobně jako šampaňské, nebo jako perlivá esence z vonných bylin, které k přípravě vyberete.
Léčebný bylinný nápoj:
•1 lžíce květu jetele lučního
•1 lžíce listu vojtěšky a/nebo květu heřmánku
•5 celých šípků nebo 1 čajový sáček šípkového čaje
•1 lžíce buď medu nebo sladového výtažku
•2 až 3 lžíce kefírových zrn
•500 ml pramenité nebo pitné vody
Léčebný bylinný nápoj můžete připravit pomocí těchto dvou metod:
Surová bylinná extrakce za studena - naplníme sklenici do 2/3 vodou. Přidáme a rozpustíme med nebo slad. Vložíme zbytek přísad a váček s kefírovými zrny. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 48 až 3 dny v pokojové teplotě. Odstraníme vak a scedíme. Kefír d'erba léčebný je připraven ke spotřebě.
. Bylinná čajová metoda - vodu v hrnci přivedeme k varu. Přidáme šípky, květ jetele lučního, vojtěšku nebo květ heřmánku. Hrnec zakryjeme a necháme máčet a vychladnout na pokojovou teplotu. Bylinný čaj scedíme a vlijeme do sklenice. Přidáme cukr a kefírová zrna. Ve sklenici s těsným víčkem necháme kvasit 48 až 3 dny v pokojové teplotě. Po scezení je kefír d'erba připraven ke spotřebě.
Pylový kefír
Květový pyl je známý bohatým obsahem živin včetně enzymů a velmi kvalitního proteinu. Kvůli vnější struktuře buněčných stěn každé pylové buňky, je pyl velmi obtížné strávit a mnoho živin je tak nepřístupných pro normální lidské trávení. Toto omezení můžeme obejít použitím kvasného procesu který by měl pomoci alespoň částečnému zhroucení mnoha z těchto normálně neproniknutelných buněčných stěn z včelího pylu uvolňující obsah v každé vnitřní-buňce aby mohl být dále stráven a absorbován.
Přidáme nejméně 1 lžíci včelích pylových zrníček ke každým 2 hrnkům z vody nebo nálevům zmíněným výše, pak necháme kvasit s kefírovou kulturou po 2 až 3 dny
Míst rozinek můžeme také přidat sušené meruňky, švestky a mnoho dalšího, jako jsou třeba bylinky a citrón. S citronem chutná velice skvěle, jako citronová limonáda a s ovocem dostane ovocnou příchuť.
Zdroj: http://zivotni-energie.cz/tibi-krystaly-vodni-kefir.html