Login:
Heslo:
 
Reklama: Wifi Analyzer Užitečná aplikace pro Androida
Tibetská houba, tiby krystaly, kombucha
Hledat
Navigace: Zdraví na dlani > Kombucha

Kombucha


Kombucha

 Oblíbený nápoj vzniká díky kombuchové „houbě“, která žije v roztoku čaje a cukru. V něm postupně narůstá. Nejprve se rozprostře přes celou hladinu čaje a poté tloustne.

 

Proč je nápoj dobré pít? Na co je dobrý?

Kombucha obsahuje mnoho léčivých a zdraví prospěšných látek, bez kterých se tělo neobejde a které jen těžko v dnešní době najdeme v kvalitní potravě. Kombuchový nápoj je velice chutný a lze ho využívat nejen jako pití, ale i při delším zpracování jako přírodní ocet.

Kombuchové čaje podobně jako ostatní zákysové nápoje (kefíry, jogurty, acidofilní mléka) podporují přirozenou imunitu organizmu, regulují trávení pomocí životodárné mikroflóry působící ve střevním traktu. Pomáhají při dně, revmatismu, artróze, některých kožních onemocněních, regulují stolici. Doporučují se zejména jako prevence onemocnění ve stáří a lidem pracujícím v neustálém stresu.

 

Kombuchový nápoj obsahuje:

kyselinu glukoronovou, glukonovou,

vitaminy B 1, B 2, B 6, B 12 a C,

L-kyselinu mléčnou,

kyselinu usinovou, šťavelovou, octovou,

alkohol (opravdu jen nepatrné množství)

oxid uhličitý.

 

Vhodná součást pitného režimu, vhodný pro děti, pro ženy, které pečují o svou pleť…

 Nápoj pijeme ráno na lačno (asi 2 dcl), pak sklenici po každém jídle nebo kdykoli podle chuti. Můžeme ho pít i při snižování tělesné hmotnosti. Navozuje pocit sytosti a je vhodnou součástí pitného režimu, a to i pro metabolismus diabetiků a nemocných trpících obezitou.

Kombucha je asi nejméně náročná co se týče uchovávání a starání se o nápoj, neboť ji stačí vyměnit až jednou za týden, nebo i déle.

Nápoj se nemusí pouze pít!!!! Velice dobrý je proti akné na oplachování obličeje či jiných částí těla, proti ekzémům a jinách kožních onemocnění.

 

Příprava nápoje

 

  Nejdřívep otřebujeme samotnou kombuchu. Na začátek je dobré mít část kombuchového nápoje, ale ten většinou není k dispozici, nevadí to, jen první tvorba nápoje trvá déle.

 Kombuchu pestuji nejvice v cernem caji. Nekdy namicham s ovocnym ci zelenym, ale prevazna cast je vzdy cerny. Dale sladim obyc. bilym cukrem, Nekdo sladi samozrejme hnedym, ale i medem nebo glukozou, sama vsak mam odzkoušeno pouze s obyčejným cukrem. Obecne to funguje tak, ze cim sladsi napoj, tim rychleji se houba tvori, neb roste vlastne z toho sladkeho. Vysledny napoj vsak sladky neni, neboť se houba tak jako tibi krystaly cukrem živí. Nejdříve si tedy připravíme čaj. Až je vychlazený, nalijeme ho do slkenic. Já používám zavařovací sklenice o objemu 1 litr. Čaj osladíme a poté můžeme přidat kombuchu. Položíme ji na hladinu a ona buď zůstane na hladině, nebo klesne dolů. Obojí je správně. Dobré je si pořídit houby dvě, tj do dvou sklenic, neboť občas se prostě stane, že houba zplesniví, a tak máme v rezervě druhou.Po týdnu se na hladině utvoří houba nová. Budeme mít tedy místo jedné dvě. Postup budeme opakovat kolikrát chceme a houba bude postupně narůstat, můžeme vrstvy oddělovat a nebo je tam nechat, záleží na vás. Nápoj můžeme během týdne kontrolovat a ochutnávat brčkem. Pokud necháme kombuchu fermentovat déle, vznikne kombuchový ocet, který je velice kvalitní, na rozdíl od kupovaného.

Hotový kombuchový nápoj bude mít kyselou chuť s perlivou jiskrou; připomíná jemné perlivé víno. S délkou kvašení můžeme experimentovat. Čím déle necháme nápoj kvasit, tím méně zbytkového cukru v hotovém "čajovém víně" zůstane a tím silnější a ostřejší chuť bude "kombuchové víno" mít.

  

Uchovávání kombuchy a kombuchového nápoje

 

Nápoj můžeme uchovávat v lednici, vydrží tak velice dlouho, v podstatě dá se říct, že neomezeně dlouho.

 
© tibetskahouba.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma